Honkbal
Hier informatie over de sport honkbal.
We gaan hieronder zal eerst een informatief gedeelte staan. Daaronder staan wat oefeningen in de sport honkbal. Wil je alle honkbaloefeningen gebruiken moet je op een andere site zijn. Die site is ook gemaakt zijn door ons. Alleen is deze site nog in de maak. wil je ons helpen met oefeningen binnen de sport honkbal kan dat altijd. mail dan naar: sport-en-bewegen@hotmail.nl
de geschiedenis?
Voor de oorsprong van het honkbal moeten we ver terug in het verleden. Hoewel de Amerikanen blijven volhouden dat het hun nationale sport is, staat het vast dat deze sport zijn oorsprong heeft in een oud Engels spel.(Rounders)
De sport die wij beoefenen werd inderdaad door de 20-jarige Doubleday “uitgevonden”.
In 1845 werden de eerste spelregels door Alexander Joy
Cartwright op papier gezet. We gebruiken nu nog steeds deze spelregels.
Alexander Joy Cartwright richtte een vereniging op en die heette de New Yorkse Knickerbocker Baseball Club.
Op 19 juni 1846 werd de eerste honkbalwedstrijd gespeeld in Hoboken, New Jersey (in Amerika).
Pas na de eeuwwisseling (1900) raakte honkbal in Nederland bekend. De Amsterdammer JC Crase was op vakantie in Amerika en zag daar enkele honkbalwedstrijden.
Toen hij terug kwam in Nederland richtte hij de Nederlandse honkbal bond op. De eerste officiële competitie begon in 1922.
hoe ziet het veld eruit?
Het veld bestaat uit een vierkant met ruimte eromheen. Op de hoekpunten liggen de honken: drie platten witte kussens en als (vierde) thuishonk een vijfhoekige witte rubberplaat (thuisplaat).
Naast deze thuisplaat zijn de slagperken uitgezet, links van het honk en rechts van het honk een perk voor rechtshandige, rechts ervan een voor linkshandige slaglieden. Even voor het midden van het vierkant ligt een witte rubberwerpplaat, waar de werper (pitcher) plaatsneemt.
De afstand tussen de honken bedraagt 27,50 meter. De afstand tussen de werpplaat en de thuisplaat is 18,45meter. Een professionele werper werpt de ballen met een snelheid van circa 40 meter/seconde (144km/uur).
De slagman heeft een halve seconde tijd om te bedenken of de aangegooide bal slag of wijd wordt gegooid en om te beslissen of hij de bal gaat proberen weg te slaan.
materiaal?
Wat heb je nodig om te kunnen honkballen?
-handschoen
-knuppel
-bal
-uitrusting van de catcher
De handschoen is het belangrijkste onderdeel van de uitrusting. De handschoen is helemaal van leer gemaakt. Er zijn heel veel verschillende soorten handschoenen. Het is daarom niet prettig om de handschoen van een ander te gebruiken.
Het is heel belangrijk om een knuppel te gebruiken die bij je past. De keuze van de knuppel die je het beste kan gebruiken is afhankelijk van je lengte, je gewicht, je kracht en je snelheid.
De buitenkant van de bal die in de honkbalsport wordt gebruikt is van leer en ongeveer even groot als een tennisbal maar wel bijna zes maal zo zwaar.
Het is een harde, massieve bal, die een omtrek heeft van 299 tot 235 millimeter en een gewicht van 141 tot 149 gram
De catcher draagt een helm een masker, een body protector en beenkappen (legguards). Hij moet door de pitcher geworpen ballen vangen en dat gaat niet altijd even eenvoudig.
Het gebeurt dan ook vaak dat de geworpen bal niet in zijn handschoen terechtkomt, maar dat de catcher de bal tegenhoudt met zijn lichaam. Daarom moet dat volledig beschermd worden.
spelregels?
De spelregels van honkbal zijn heel moeilijk.
Voor mensen die deze sport niet beoefenen, die zullen het geen leuke sport vinden, denk ik.
De spelregels zijn niet zo duidelijk als bijvoorbeeld bij voetbal
Als je eenmaal de regels van het honkbal onder de knie hebt, is er geen leuker spel te spelen dan honkbal.
Hieronder vertel ik enkele spelregels van het honkbal:
Een wedstrijd bestaat uit negen innings dit zijn perioden waarin elk van beide ploegen eenmaal slagpartij en eenmaal veldpartij is. Alleen de slagpartij kan punten behalen.
(Als er de partij, die aan is, 3 man uit gaan wordt er gewisseld.)
De spelers van de veldpartij nemen hun plaats in op het veld.
De werper(pitcher) gooit alleen bovenhands dan heeft de bal meer snelheid dan bij een onderhandse worp. De werper werpt de bal in de richting van de slagman.
De pitcher moet de bal tussen de oksel en de knie gooien. Doet hij dit niet goed, dan noemen we dat “een wijd-bal”.
- Als je 3 x mis slaat, dan ben je uit. Een goede bal gaat recht over de plaat en moet tussen je kniehoogte en schouderhoogte komen
- Als je slaat en de bal wordt gevangen dan ben je uit
- Als je slaat en de bal is eerder bij de honkman van het 1 e honk dan jij, dan ben je uit. Bij het 1 e honk mag je uitlopen. Je hoeft het honk niet vast te hebben
- Als je op het honk staat, dan kun je proberen bij het volgende honk te komen. Dat heet een honk “stelen”. Je moet het honk dan vasthebben, je mag niet uitlopen. Als de veldspelers je dan uit willen maken, moeten ze je uittikken. Dan moeten ze doen met de bal in de hand.
Ik zal nu een bal rond laten gaan, zodat je kunt voelen hoe harde de bal is. Dit is een originele wedstrijdbal. Deze heb ik gekocht toen ik bij de wedstrijd Nederland-Cuba in Rotterdam ben wezen kijken.
Als je alle honken langs bent gegaan zonder uitgemaakt te worden, dan scoor je een punt. Als je zo ver slaat dat je alle honken in 1 x langs kan, dan maak je een ‘homerun. Als je over het hek slaat, heb je altijd een homerun.
Maak jouw eigen website met JouwWeb